Sunday, April 11, 2010

Indahnya Ciptaan

Sebenarnya di sebalik berbagai perkara yang tidak menyenangkan yang kita rasa setiap hari, ada reka cipta indah yang tidak mampu di lihat dengan mata dan pengetahuan kita yang serba terhad. Hanya mereka yang memiliki mata batin yang tajam boleh  mengenali keindahan dan itulah sebab nya mereka jarang mengeluh, walaupun mereka menghadapi keadaan yang sukar dan berat. Boleh jadi anda pernah mendengar contoh ini.
       Suatu hari seorang anak sedang bermain di atas lantai, sementara ibu nya duduk di atas kerusi sambil menyulam. Anak yang sedang bermain kemudian menoleh ke arah ibunya sambil perhatikan apa yang dibuat oleh ibunya. Dia melihat sulaman ibunya dari bawah dan merasa hairan, Dia bertanya kepada ibunya,

"Apa yang sedang ibu lakukan?"
"Ibu sedang menyulam, nak," Jawab ibunya sambil terus menusukkan jarum dengan benang ke permukaan kain. 
"Tapi buat apa?" Anak itu masih bertanya hairan. "Sulaman itu nampak buruk sekali. Hanya benang-benang yang tidak tersusun dan tidak menarik untuk dilihat."
       Ibunya tersenyum. Lalu dia memberikan isyarat pada anaknya untuk berdiri.
"Berdirilah, nak!" Ujarnya. "Tengok sulaman ini dari atas sini."
       Anak itu berdiri dan menghampiri ibunya, Dia berjalan mendekati ibunya dan melihat sulaman karya ibunya dari atas. Dia berasa kagum pada keindahannya.
"Begini indah sulaman ini, wahai ibu. Padahal sulaman itu begitu buruk bila dilihat dari bawah." Kata anak itu.
Ibunya hanya tersenyum sambil membelai kepala si anak.

Itulah contoh kehidupan kita ini. Kita hanya melihat sebahagian dari perbuatan NYA dari bawah, maka kita dapati ianya buruk dan tidak menyenangkan, malah kita mengeluh dan menyalahkanNYA. Kalau kita boleh bersabar dan berusaha melihat dari tempat yang tepat, tentu kita akan memiliki sikap yang berbeza. Pandangan mata hanya mampu melihat bahagian bawah dari reka cipta yang ada pada kehidupan ini, sementara dengan mata hati yang bersih dan dengan pengetahuan yang lurus, kita mampu melihat reka cipta dari bahagian atas. Dan ketika itu, kita mampu melihat keindahannya.

Seperti anak yang dipaksa mengambil ubat oleh ibunya atau disuntik oleh doktor, kita tidak akan mengetahui apa yang sedang berlaku pada diri kita dan kerana itu kita mudah menyangka buruk terhadapNYA...

....aku hanya manusia biasa...
dipinjam dari Syed Alwi Alatas: Bila ALLAH Menduga KITA

No comments: