Monday, July 6, 2009

Mati


Sejak beberapa hari aku memikirkan kematian. Hari ini aku membaca kisah bagaimana seorang lelaki membunuh diri dengan membakar diri dan terjun dari apartment di tingkat 11. Beliau ditemui dengan keadaan tertiarap dengan kesan terbakar 50%... Bayangkan dibakar hidup-hidup, mati terhempas sebegitu, bagaimana pula apabila dibakar di neraka dengan manusia dijadikan kayu api dan beribu-ribu kali panas dari api yang ada di dunia kemudian dipukul oleh malaikat yang ganas dan menakutkan?Terbayang pula kisah kematian Micheal Jackson (mati dalam Islam), Farah Fawcett (mati bersekedudukan dengan Ryan O'neal)...Bagaimana pula kematian aku nanti?

4 comments:

DAMIA NUREL ISLAM said...

YA ALLAH.. tika jari jemari ini bergerak pada butiran2 tasbih sambil menyebut namaMU dan tika itu juga hati ini bergetar kencang, IZINKAN AKU MENGALIRKAN AIR MATA KERANA CINTA.. salam ziarah dari acax

Sharifah Hassan said...

Salam Acax,

Lamanya menyepi..sibuk ek?

Pak Ngah: said...

:: salam... hmmm... hal mati... kita akan mengalaminya dan itulah ketetapanNYA... usah bimbang dan usah ragu... apa2pun persediaan, persiapan dan sesetengah pihak menyebut sebagai bekalan sewajarnya ada... cuma2nya banyak atau sedikit, ada atau tiada, melimpah ruah atau tidak... dan cumanya di manakah tahap kita...?

Sharifah Hassan said...

Salam kembali...

Mampukah kita berhadapan dengan mati walau ianya adalah sesuatu yang pasti?

Persediaan yang disediakan itu adakah menetapi spec yang ditetapkan?

Siapa tahu?