Wednesday, April 2, 2008

Singgah dalam Perjalanan

Aku rasa mencari bahan untuk script choral speaking dan script drama bahasa inggeris aku tak pernah sesusah ini...Tapi mungkin sebab aku ni "over-enthusiastic" dan selalu inginkan perfection dalam hasil kerja aku, terasa aaargh, dah 3 jam mengadap komputer, meloncat dari satu website ke satu website sampaikan aku banyak melelong dari jalan yang sebenarnya. Betul lah kawan aku kata, aku ni suka menyinggah. Apa tidaknya aku dengan "ter"sengaja menemui 2 website yang cukup menarik untuk aku gagau selepas ini. Satunya ialah PaseoExpress.

Program ini macam menarik untuk mengubah data kepada grafik dan kalau-kalau nak buat skrip pun macam boleh digunakan. Apapun aku kena explore sendiri.

Satu lagi ialah GIMP.

Ini untuk mereka yang tak pandai adobe photoshop macam aku!!

Walaubagaimana pun apa yang paling penting ialah minda aku kini set untuk Debate Hari Guru 2008. Tak aci le asyik sibuk berlatih untuk budak je. Tahun ini aku tak masuk AGA atau Kajian Tindakan. Tapi aku rasa aku nak kumpul cert untuk personal achievement. Bukan apa, sijil Anugerah Gemilang Akademik (AGA) atau Kajian Tindakan ni lebih pada hak sekolah dan penat peluh cikgu tak berbaloi bila pengetua yang naik amik sijil...

Lain yang dicari, lain pula yang jumpa...hak! hak! hak! tapi apapun kerja aku dah siap. Aku jumpa skrip drama menarik dari Taiwan. cuma kena olah balik dan susun semula. Paling penting ending kena best.

Skrip untuk choral Speaking, kompom aku guna balik apa yang aku simpan dari tahun 1997 dulu masa kat UPM! tak rugi lo aku simpan bahan-bahan lama tu...

Nite, nanti comfirm berblogging dari Taiping Golf Resort...CHOGM kat kampung sendiri!