Thursday, April 24, 2008

What Chinese Thinks of Malays

Saya tertarik dengan satu article - What Chinese thinks of Malays...

01. You MALAY call each other 'BODOH' for fun, and too 'BODOH' to realize it's an offensive word.

02. You're the LAZIEST person on God's earth.

03. Always update with "lagu-lagu A-minor", "lagu-lagu rindu" and"wayang hindustani".

04. Always give a very long honourable speech start from Duli YangMaha Mulia, Tan Sri, Puan Sri, YB-YB, Yang Berbahagia Datuk, Datuk-Datuk, Datin-Datin, Tuan Haji, Tuan Pengerusi Majlis.. and lastsometime least...."rakyat jelata" sekalian......."terlebih dahulu sayaingin membuka majlis dengan asalamualaikuwaramatulahiwabarakatu......"

05. Many Malay ended at "pusat pemulihan dadah" for common drug abuse.

06. "Air sirap" is the cheapest drink you can afford.

07. You like to tease and act perverted when someone with sexualappeal passing by.

08. You self proclaimed from a superior race (Arabs).

09. You love to eat, especially FREE FOOD.

10. Malay favourite quote = REZEKI JANGAN DI TOLAK.

11. Malay least favourite word = JANJI MELAYU.

12. Your girls got a mouthfull of chicken's ass (loudmouths).

13. You can't stand it and always keep on staring at someone who are better dressing / looking rather than your back-dated looks.

14. You wear your shirt more than 4 times before wash it.

15. You feel it's not right to eat first before everybody gets their meal (while your meal is getting cold).

16. You got that annoying habit of wanting people to acknowledge you.

17. You know for the fact that you are superstitious (bomohs and dukuns).

18. You know for the fact that Malay jokes are decently lame and you always force yourself to laugh when other malay joker telling their lame jokes.

19. You always try to take advantage on other people work..

20. You are trained to be a sweet talker.

21. You love to offer drinks to your boss while polishing his shoe.

22. You always pick on juniors.

23. You don't care if everyone in your class/office know for the factthat you are lazy.

24. You are very protective on your seniority.

25. You are quite a slow thinker.

26. You prefer to borrow people's stuff rather than buy it, but hardly return it back.

27. You also always use other's property without asking permission.

28. Many of you are not sincere when making friend with non-malays.

29. You always waste your time in the public phone talking about"janji-janji manis", "omong- omong kosong", "aku hidup dalam blues","Hindi superstar" and "cinta-sayang". (these are direct quotes...)

30. Malay most popular ambition... * to the public = "ingin menjadiseorang insan yang berguna" * in reality = to be a clerk, despatch,factory worker

31. Gossip are number 1 favourite past time.

32. Malay favourite magazine are URTV, Mangga, Jelita, Remaja andVariasari.

33. Mark as "bangsa pendengki" by other race in Malaysia.

34. When someone giving a speech, a Malay usually will nod their head(kepala terangguk-angguk) not to show that they understand, but justsimply to act that they understand in a serious manner.

35. Deep in the eyes of Malay, the meaning of "TERSIPU-SIPU BAHASA"and "MALU-MALU KUCING" are..... * GREAT APPETITE WITH A VENGEANCE.

36. Malay got less friend from other races because... * Malay are tooproud of their own language which makes them stuck-up * Malay also ignore that other etnic groups and foreign people are willing to learnto speak in Malay while got other knowledge in other language. (so now you know why this email is written in ENGLISH)

37. In Malaysia, people said "wear condom and don't forget to take a bath with Dettol if you make love to a Malay".

38. An example of a Malay with good grades =STRAIGHT C-MINUS

39. A Malay boss are known as * intimidating his staff * Sexual harrasing & Blackmailing * Welcome more family member and friends to join the company * Corruption * Always bring company's item home for personel use.

40. Malay, as the biggest population in Malaysia, are always feels threaten with the minority Christian in the country.

41. Malay chicks always dream to have sex with White Man but alwaysended get f*ck by their own species. (Im sorry if this offended you,but it was a promise)

42. Most babies found in the bushes and dustbin are Malay.

43. Most adultery/incest cases are by Malay.

44. Most divorce cases are by Malay couple.

45. Most yuppie wannabes are Malay.

46. Malay man got the habit using sink/wash hand area to rinse and wash their penis mostly in their bathroom, hostel and also in the public toilet.

47. Malay love to make fun at people who use toilet paper to wipe ass because they love to touch their sh*t with their hand.

48. Malay knows that other races could not dare to eat malay food not because of the spices but because the food was process by their ass-wiping-hand.

49. Malay use toilet paper in Malay restaurant / food court / warung to wipe customer's mouth and hand.

50. A typical malay Ready-to-wear..... * a long, torn jeans, * a T-shirt * a pair of loafers

51. Malays can't live without rice and chilli.

52. A malay who check in a foreign hotel will cook their food inside the hotel room with water boiler and a portable mini cooker to save cost.

53. Malay knows their favourite fast food......KENTUCKY FRIED CHICKEN hot and spicy.

54. Malay will eat fried chicken and burger just like in the manner of eating rice with hand "one hand lean on the table, slouching head to the plate and other hand with finger close to each other to enter mouth".

55. Malay toilet always smells like "petai".

56. Malay love to remind people to have their morning shower but they themself always ended up having a BO in the afternoon. (BO=body-odour)

57. Backstabbing is malay greatest asset.

58. Cheating in examination or test are heredity.

59. Malay favourite brand are G.A Blue Jeans, Lady-like Jeans, a fakeRay-ban.

60. Upper class Malay favourite brand are the cheapest Versace t-shirt, Malboro Classic sometimes fake sometimes not jeans, an oldfashion (erik estrada CHIPS) Ray-Ban glasses and a discount sales Markand Spencer.

61. Weekend are racing paradise for "Mat Motor".

62. Malay never learn to accept people's opinion as a giude or challenge.

63. You feel that you had to support Moslem terrorist just because they are Islam and not because they are a serial killers.

64. Malay favourite living concept = BIAR PERUT KOSONG ASALKAN RUMAH CANTIK MACAM ISTANA.

65. The only musical instrument you can play is a GITAR KAPOK.

66. You Malay will pretend to ignore and deny that you are typical.

67. You MALAYS dream to become rich, but not by hard working orstudying BUT with ALL KINDS OF SKIM CEPAT KAYA and STUPID MULTI-LEVELMARKETING BUSINESS.

68. Don't have money but always want to action - buying cars like Waja,Wira and other expensive cars while you know you can only afford a KAPCAI.

69. Parents very rich but still go overseas using govenmentscholarship. Go overseas to enjoy and not to study.

70. You will start to wonder about yourself after reading this.FIKIR-FIKIRKAN LAH....

p/s: copy paste dr emel..

My Comment:

Sorry to say, tapi aku sendiri setuju dengan artikel ini. Kalau inilah pandangan masyarakat lain terhadap Bangsa aku sendiri maka tanggungjawab siapa pula untuk mengubah pandangan ini dari terus dipaku dalam minda bangsa lain.

Memang betul kalau Malayu masih lagi terleka dan terbawa-bawa dengan hidup mudah dan sentiasa dibantu, maka akhirnya kita akan menjadi bangsa yang meminta-minta dan tanpa segan silu menjadi parasit di bumi sendiri.

Apa pun ini personal opinion aku yang sebenarnya bukan bermaksud nak membuka pekung di dada tapi rasanya tak salah kalau Melayu belajar berdiri atas kekuatan dan kebolehan sendiri dari bersandar atas tiket sedekah bangsa dan agama...

Rasanya cukuplah dengan sikap mendabik dada dan hanya bercakap-cakap di kedai kopi dan bercerita macam bagus dan kononnya hebat tapi abuk pun tarak!!!

12 comments:

Anonymous said...

Boleh bagi link artikel ni?

Ini pendapat masing2la. Bagi saya, bukan semua yang dikata @ dikutuk adalah betul. Artikel ini, bagi saya bias, very typical, ditulis dengan penuh emosi dan sebahagian besarnya bukan bersifat mengkritik secara positif, tetapi lebih kepada menghina. Mungkin penulis ini hanya berpengalaman bergaul dengan bangsa melayu haprak, yang rendah SES, maka wujudlah tohmahan2 seperti makan free, pemalas, runtuh akhlak, miskin @ bangsat, bodoh dll. Sesuatu yang menarik untuk difikirkan, adakah bangsa cina yang haprak dan rendah SESnya berbeza dengan apa yg diperkatakan tentang melayu dalam artikel ini? Mungkin juga penulis tidak pernah mengenali melayu yang maju, yang tinggi ilmu, pemikiran, moral, kepakaran, kewangan, ekonomi dll. Bagi anda yang kurang pergaulan dengan bangsa cina mungkin akan bersetuju dengan artikel ini, tapi percayalah, jika hidup, kerjaya dan apa saja yang anda lakukan, anda berdampingan dengan bangsa ini, anda akan tahu bahawa mereka (secara umumnya) lebih teruk dari apa yang dikatakan tentang melayu dalam artikel ini. Cubalah tinjau di sekolah2 cina yg biasa (bukan yg bagus, kalau yg bagus, pelajar melayu kita pun bagus), tinjau di kampong setinggan cina, tinjau di office yang bossnya cina, tinjau di disko2…..Anda akan bersetuju dengan saya bahawa ada sesetengah yang ditulis sebenarnya lebih menggambarkan bangsa cina itu sendiri, tetapi melalui method yang berbeza seperti no. 2, 9, 12, 16, 19, 20, 21, 28, 37, 41, 48, 53, 56, 57, 67, 69.
No 5 & 42 – Dengan duit yang dimiliki, bangsa ini berjaya menutup kepincangan yang berlaku dalam kalangan belia mereka. Kelemahan kita adalah kerana tidak menguasai bahasa mereka. Namun jika anda boleh membaca akhbar2 mereka, anda akan tahu bahawa belia mereka juga tidak kurang 'hebat'nya dengan belia melayu.
No. 47 – Adakah anda bersetuju dengan bangsa yang berak tak basuh ni lebih bersih daripada melayu yang ‘touch their shit’ in order to cleanse it ?
No. 55 & 56 – Toilet cina bau macamana? Bau badan bangsa apa yang paling hanyir bila berpeluh, sampai boleh termuntah orang yang menghidunya?

Memang melayu perlu bangkit dan berubah. Itu tidak dinafikan. Namun ia tidak juga bermakna kita hanya perlu bangkit & berubah tetapi sekadar berdiam diri dengan segala hinaan berat sebelah yang dilemparkan. Fikir2kanlah….

Sharifah Hassan said...

Salam,

Terima kasih kerana bersetuju dengan pendapat saya kerana:~

::Kalau inilah pandangan masyarakat lain terhadap Bangsa aku sendiri maka tanggungjawab siapa pula untuk mengubah pandangan ini dari terus dipaku dalam minda bangsa lain::

Adakah kita berdiam diri dan hanya memeluk tubuh sahaja?

Saya juga setuju bahawa ramai anak melayu yang cemerlang di sekolah cina kerana 3 anak dara saya bersekolah di SJKC Poi Lam, Ipoh. 2 diantara mereka merupakan top 10 student dalam darjah mereka!

Saya adalah anak kelahiran Bandar Taiping, sebuah pekan Cina dan berasal dari Aulong yang terkenal dengan pekan perlombongan bijih timah cina suatu masa dulu! Maka memang saya sedar pencapaian kaum cina pun tidaklah sehebat mana kerana ibu saya ialah pemilik kedai kopi yang sudah beroperasi selama lebih 25 tahun bersaing dengan kedai kopi cina (kedai kopi ibu saya lebih maju kerana mampu beroperasi 24 jam).

So personally, saya bersetuju dengan artikel ini kerana masih ramai Melayu di luar sana yang perlu dibuka minda dan jiwa supaya yakin dengan kekuatan yang mereka ada.

Cuma siapa yang sanggup menggalas tanggungjawab itu?

Itu yang perlu kita fikirkan bukan menunding jadi apa yang betul dan apa yang tidak kerana action speaks louder than words!

Kalau nak track asal article ini, mungkin boleh cuba type tajuknya pada search engine sebab saya dapat dari emel jer. I wish I can a help but sorry!

Anonymous said...

'...tetapi sekadar berdiam diri dengan segala hinaan berat sebelah yang dilemparkan.'
Mungkin anda terkeliru sedikit (sikit je) dgn apa yg saya maksudkan. What I actually mean is, sambil kita merenung, berfikir, muhasabah and finally mengambil tindakan ke arah perubahan bangsa yang lebih cemerlang, apakah kita hanya akan membiarkan saja orang2 seperti penulis ini memperlekeh dan memijak2 maruah kita? Adakah seorang melayu yang SEJATI rela membenarkan bangsa lain menghina bangsanya sedemikian rupa? Rasanya, kempen DAP pun tak sampai menghina melayu begini rupa!!!!!!

Sedarilah bahawa penulis artikel ini SEDIKIT PUN TIDAK BERTUJUAN untuk memberi kesedaran kepada bangsa melayu (he/she gains nothing if malays change to the positive), tetapi lebih kepada menghina sebenarnya. Terpulang kepada pembaca melayu itu sendiri sama ada mahu mengambil iktibar atau tidak. Persoalannya, siapakah yang memberi hak kepada penulis ini untuk menghina bangsa lain sewenang2nya? Apakah beliau tiada cara lain yang lebih bersopan atau ayat2 lain yang tidak menyinggung sensitiviti kaum yang lebih sesuai untuk digunakan?

Saya dah cuba google artikel ini sebelum bertanya linknya kepada puan, tapi tak jumpa. Saya akan terus mencuba, harap2 jumpa, because I intend to bring this matter up. Biar kecoh satu Malaya. Biar kena tangkap & didakwa. Biar penulis2 yang gemar menghina ini dapat satu pengajaran yg tak akan dilupakan sepanjang hayatnya.

Sharifah Hassan said...

Salam,

You are right in thinking that this article was meant as an insult. But again these insults were post here indirectly to make the Malay readers to think and ponder at what level or par are they at in Malaysia.

We are at rock bottom in economy achievements. Look at the drug abusers?...Yesterday's Metro potrayed a TEACHER as a rapist...Which we all know those people are MALAYS. All these are indicating that the time has come for us to stop doing this:~

Biar kena tangkap & didakwa. Biar penulis2 yang gemar menghina ini dapat satu pengajaran yg tak akan dilupakan sepanjang hayatnya.

(Kenapa kita cepat melenting dan marah-marah sedangkan kalau kita betul fikir, ada yang betul jugakan dengan apa yang ditulis tu!)

But to start to change and do and achieve. I would want to see that through our achievements, all theses insults will gradually stop. No point in trying to take actions on the writers where else it is our own Malay minds that need to be reformed.

Kadang2 kita perlu berfikir dengan kekuatan minda dari berpaksi pada emosi sahaja.

art4334 said...

Very provocative and being direct with no holds barred... keep up the lines n u'll invite some thoughtful discussions here...

Sharifah Hassan said...

Come on..Art4334,

Join in..the table is open for everyone!

You can always be the third speaker!

The motion is: THBT Malays need to reform intellectually and emotionally.

Anonymous said...

Was silent for few days because of some urgent matters to deal with.

Haven’t I said in my first comment that part of what were being said is true? However, another part totally show how racist the writer was !!!!!!!! It is the racist fact and the insulation that I’m talking about.

As I’ve said earlier, ini pendapat masing2. Sama ada awak pun sama mcm penulis ni, yang tak biasa bercampur gaul dengan melayu yg educated, yg maju, yg hebat atau awak rasa diri awak terkecuali daripada semua kenyataan no 1 – 70, sebab tu awak tak kesah bila maruah orang melayu diinjak2 oleh penulis tu sampai sebut berak, taik, pemalas, bangsat, bodoh (straight C minus), pengotor, pakai kondom dan jgn lupa mandi dengan dettol lepas main dgn perempuan melayu dan macam2 kenyataan lain. Awak seolah2 sokong penulis tu pulak bila awak tidak merestui hasrat saya untuk bawa perkara ni ke atas dan awak nasihatkan saya supaya jangan cepat melenting. Awak rasa, kalau saya pulak buat satu list yang serupa tapi menghina bangsa cina dan ianya tersebar di internet, awak rasa cina2 semua nak diam ke? Sampai lubang cacing mereka akan cari saya!!!! Silap hari bulan kena bunuh, ikat dalam guni dan dicampak ke tengah laut. But sorry to say, sesetengah melayu memang tak kesah, nak kutuk pun kutuklah…….benda betul kan kan kan????? I’m saying this bcos I didn’t see any of your statement which shows that you feel hurt with what the writer had said. As a matter of fact, you setuju sangat2 dengan dia, dan siap tokok tambah lagi apa yang kurang dalam list 1 – 70. Janganlah sampai orang mempertikaikan – what kind of malay are you, sampaikan dikata di caci macam tu pun tapi tak rasa apa-apa!!! Ohhh…saya lupa, cik puan kan ada kekuatan minda, so kebal dari segala emosi, tak gitu cikgu?

Kawan2 cina saya selalu cakap pada saya, ‘We’ve never met any malay like you before’. What does it mean? Does it make any sense to you what type of malay I am? Bukanlah nak masuk bakul angkat sendiri, saya bangga dengan apa yang saya capai……namun sesekali saya tidak pernah lupa bahawa saya adalah orang melayu dan maruah melayu bukannya untuk diinjak2 oleh bangsa lain sesuka hati and I make sure that my chinese friends wouldn’t dare to insult my race in front of me. Rakan2 saya yang terdiri daripada melayu2 yang sekapal dengan saya pun marah dan rasa terhina dengan tulisan ini sedangpun kami juga terkecuali dari no 1 - 70. Heran saya macamana boleh ada melayu yang boleh tak kesah dan tak terasa sikit pun. Agaknya melayu2 macam ni, nama je melayu tapi sebenarnya dah tukar bangsa kot???

Memang betul, ramai melayu yang haprak di luar sana, tapi jangan lupa, ramai juga melayu yang hebat dan cemerlang juga. Sama macam cina, bersepah2 cina yang haprak di luar tu cuma kita je yang tak nampak. Untuk makluman, terdapat juga cikgu cina yang melakukan sexual harassment, even rape (bukan melayu saja ya) towards their student, tapi kerana mereka tu cina sama cina, they all kautim & parents yang berkenaan tarik balik dakwaan bila disogok sejumlah duit. So, just bcos only malay faults are being exposed by the media, does it mean that the chinese can said whatever they like about us when in reality they are actually worse?

Reform, reform juga....tapi maruah dan harga diri kena jaga juga ya.......

Sharifah Hassan said...

Salam,

My principle is easy:

"If you are good, you don't have to tell the world that you are, it goes without saying..."

Let's justify ourselves through action not through jarring anger. That would be better eh?

I am not referring to a handful Malays who think that they have achieved but to those whose are still not sure of what they should do with life!

You and I both see the same that Malays need to change the way of doing things and getting jobs done! It doesn't mean that just because you have achieved, then the rest of Malays have too...Please ponder on that!

Anonymous said...

Well, seems to me that we’re both looking at this controversy issue from a different perspective.
Anyhow, from previous experience, I know very well that you will never stop reciprocate to my statement, unless I stop first. Fine.

"If you are good, you don't have to tell the world that you are, it goes without saying..."
It’s not my intention. However, there are times that there is no other way but you are forced to say it when it seems that it’s so difficult for the other party to understand what you have in mind.

I wonder…….how if by chance, the writer happen to read our arguments regarding his ‘masterpiece’? I’m damn sure that he will roll on the floor laughing his heart out and said “This is another good example of stupid malays – never can unite even when their dignity are being fooled…..fighting over something which by right should be protected”

I wonder…..was it me who is over reacting….or if it’s you who are insensitive?

Sharifah Hassan said...

"I wonder…..was it me who is over reacting….or if it’s you who are insensitive?"

What do you think?

For me personally:
We both are heading towards the same direction but with a different vehicle.

Sorang bawa BMW, sorang bawa Mercedes...so sama-sama nak bagi tau yang keretanya bagus dan akhirnya cuba membuktikan kereta mana yang lebih baik..itu sahaja!

Anonymous said...

Hahahahaha.........
You're right and yet you're wrong. We both agree that malays need to reform. However, I'm condemning the writer for his unethical, racist and bias writting, where as you supported his writting bcos to you, what he said were true.

FYI, I've found the original article. It was written by someone who named himself as Mr Jaib Singh. In my opinion, he's actually an Indonesian, menumpang cari makan di bumi Malaysia yang tercinta ini. Now, I wonder what have you got to say about this writer after knowing this fact?

Apa-apa pun, minta dijauhkan Allah aku menjadi melayu yang lupa diri dan mengutuk bangsaku sendiri.

色情網站 said...

免費a片下載無碼
線上免費試看短片a片
a片免費看
a片下載
a片寫真
免費試看短片a片
a片
免費a片下載
校園美女a片影音視訊網
a片免費看