Monday, June 16, 2008

Rezeki

Beberapa hari ni, aku banyak dapat rezeki free! Mungkin hadiah masuk rumah kut. Hari Sabtu bawa budak-budak ke Kolam Air Panas di Batu 8, Trong dengan Honey dan mak dia sekali... singgahlah kat semua kedai jual Bahulu Panas, tiba-tiba aku terbau macang! Aku tanya kat tokey kedai tu...tup-tup bila aku nak bayar untuk Bahulu tu, disuanya seplastik buah macang. Katanya buah tu tak berapa elok, diberinya kat aku free! Bukanlah buruk pun cuma kecut sebab mungkin panas kut! Hahaha...kalah orang mengidam!
Masa kat Kolam tu mak Honey pesan nanti balik singgah Pasar Changkat Jering, dia nak cari ikan masin....maka kami semua pun singgahlah, tapi agak lewat dah lebih kurang pukul 1o.40pm. Apa nak ada dah time tu!! Budak-budak sibuk nak air, aku pun tala ke gerai jual air. Masa beli air tu, makcik tu sua pula seplastik kuih-muih kepada Adlun. "Amiklah...baki tak habis"..katanya. Terkejut Adlin. Anisa pula ikut Aisyah beli air kelapa di gerai sebelah. Tiba-tiba Anisa datang dekat aku pegang polistren, aku tengok muka dia, "Pakcik tu bagi..." Rupa-rupanya dia dapat bihun goreng.
Ingatkan aku nak singgah di Restoren Yala pekena bihun goreng mereka yang memang famous tu tapi tutup pula, so aku pun hala balik ke Aulong. Adlin pula naik dengan Honey, jadi aku singgah tepi jalan nak amik dia, dah kami semua diajak supper. Perjalanan diteruskan ke kedai mak aku je. Bila sampai, tengok tokey kedai tengah melayan anak dara 8 bulan makan. Sufi pun dengan selamba terus duduk sebelah anak dara tu menumpang disuap makan sekali!
Di kedai tu memang dah ada meja khas untuk keluarga aku sebab betul-betul depan TV. Anak-anak aku terus je mengadap cerekarama dengan kuih dan bihun free di tangan. Honey, mak dia dan aku cari open air table je. Mereka order nasi goreng, belum dinner la tu. Aku petangnya dah makan dengan budak-budak di Lake Garden. Dengan Honey juga tu! Rasanya dia pun makan dah! Lapar agaknya...Aku minum air tembikai, 2 gelas pula tu. Terasa panas sungguh sebab tak hujan. Bila nak bayar, mak Honey belanja! Rasanya hari Jumaat masa kami dinner kat PPD LMS pun dia belanja juga! Tapi kali ni dia pun terkejut...dapat diskaun! Sebenarnya Mek Yah si tokey kedai tak pernah kira duit air bila kami sekeluarga makan di situ! Kira itu pun port aku bila pokai hujung bulan!
Hari Ahad, aku ke Tesco dgn budak-budak cari barang dapur untuk rumah. Adlin dah lama mengidam nak makan KokoCrunch Duo. Tapi Anisa pilih Koko Crunch biasa sebab lebih jimat. Lepas selesai bayar, aku tengok-tengok bil, bukan apa, kadang-kadang cashier silap punch ghega! Sah aku tengok ghega sikat Anisa tersalah ghega. dari RM 2.90 jadi RM 6.90. Woi RM4 tu....so patah balik la aku ke kaunter cashier tapi dia suruh aku ke kaunter pelanggan. Bila aku sampai di sana, sementara tunggu duit aku di refund, adalah perempuan cina amik hadiah. Rupa-rupanya setiap pembelian Koko Crunch atau Honey Star kotak econo, dapat Koko Crunch Duo free! Aku pun tumpang sekali la sebab memang layak! Konfirm senyum Adlin lepas ni.
Tapi sebenarnya aku tunggu duit aku tu lama...lebih 20 minit. Budak-budak 4 orang tu aku tinggalkan dekat Playland. Bila dah lama sangat, aku tulis mesej kat kaunter minta diaorang call aku je bila dah settle. Bila aku melilau cari budak-budak tu tak ada. Aku terus ke parking lot, pun tak ada. Aku naik balik ke kaunter pelanggan. Tengok hal aku dah siap. Aku amik duit lepas tu dengan muka selamba.."dik, anak akak 4 orang tu hilang....akak dah cari sampai ke parking lot tapi tak ada..." Pucat muka budak tu! Terus dia panggil pak guard. Pak guard tu pulak risau. Agaknya memikirkan kes Sharlinie yang tak selesai lagi la tu... dia walkie-talkie guard yang lain. Aku pula pusing satu round. Rupa-rupanya mereka tengah bersidai kat kedai buku Grolier main komputer dan tengah bersembang dengan salelady dan saleman kat situ. Aku terus ajak mereka keluar dan menghala ke kaunter pelanggan. Masa pak guard tu pesan supaya hati-hati, Aisyah jawab.."mana ada kami hilang, kami memang tunggu mak kat situ, mak yang lama sangat..kami main komputer dulu..." Waaaarh....modal insan in making! Terkesima semua orang yang mendengar....
Moral Value:
Mana ada rezeki free! Semua ada balasannya...

3 comments:

Honey said...

rezeki tu pasal u bawak i.... ;-)

Honey said...

jangan tak tau, hani kan memang banyak makan....? hehehe

Sharifah Hassan said...

hi,
i thot muka i memang muka rezeki!