Wednesday, June 25, 2008

Tangis Syukur

Kau…

Sulam rindu
Dengan madah-madah cinta yang terindah
Kau bikinku terleka
Serahkan semua jiwa


Kau..

Telah berjanji
Dengan kata-kata sumpah yang sempurna


Kau..

Bikin kuterlupa
Langsung tak terjaga-jaga
Pabila sampai saat getir

Barula aku tahu
Padamu aku bukan penting
Hanyalah perhiasanmu


Kau hanya arah
Dalam waktu singkat dan sekelip mata
Pohon demi cinta kita
Satu masa dulu pernah redup ranap tiba tiba

Bukti kau mampu…

Tangisku bukan pilu
Tangisku bukan kesal
Tangisku tangis insan….
Tangisku bukan sendu

Tangisku bukan sesal
Tangisku tangis syukur
nurul
Aku sedang menonton cerita jangan tidur lagi, isu janda dan penkid dibawa ke kaca tv. Apa yang menarik ialah apabila Nurul berecakap tentang isu memilih pasangan, memang betul, wanita yang sepatutnya memilih bukannya menunggu dipilih! Tapi untuk masuk meminang lelaki tu dah lebih la pulak walaupun kita semua tahu kisah Siti Khadijah...Masalah utama lelaki sekarang ialah hanya kerana mereka memikirkan mereka adalah species terancam maka mereka ingat saham mereka tinggi melambung. Hakikatnya wanita sekarang lebih memilih untuk kekal seorang dari tersiksa dengan karenah lelaki yang mengimpikan seorang "maid" dan "sex appeaser" yang hanya dibayar beberapa ribu untuk the next 40 years to come... Aku sendiri kadang-kadang meluat tengok perangai lelaki yang konon..."saya tak ada ego..." tapi hakikatnya ego yang diusung di atas kepalanya lebih besar dari tembok china...Dan ada pula lelaki yang kononnya macam bagus mengajar dan mengatur hidup wanita dan akhirnya merepek-repek yang si wanita itu sudah mula bergantung dan menjadi clingy...Lorrr...sapala la suruh ko atur hidup dia dari awal? Sendiri cari penat atas alasan kerna cinta...akhirnya kepenatan dan mula membebel...Ada pula yang takut dengan wanita yang lantang bersuara sehingga sanggup mengatakan malangnya lelaki yang memilih wanita itu...Padahal, dia sendiri sebagai lelaki gagal untuk menguasai keadaan dan menyediakan ruang untuk wanita itu bersandar... Lelaki sekarang memang mengecewakan! Agaknya sebab tu golongan penkid semakin diminati oleh gadis-gadis cantik bergaya.

8 comments:

Honey said...

i rasa itu laki melayu jati ajer kot... and also, i guess, u tend to feel sorry for these guys, or rather, pretend to feel sorry for them to appear 'understanding' coz we are smitten by their charms.

oh well, whatever. i know someone would be cursing me, praying that i will end up with lelaki melayu jati. even tho the issue had nothing to do with anything.... ;)

Honey said...

or maybe im just plain bitter and sarcastic. that's just me.

*saja nak flood kan ur comment window... hehehe*

Sharifah Hassan said...

still debating whether to be a hypocrite or plain me...

1. Memang ramai lelaki yang perasan bahawa mereka adalah "the last Malay man"....well, dah arwah pun dia....honey: you know who!

2. These guys are pathetics!

3. We rock the cradle while they only rock the erhmmm....!

4. Not my problem!

so...do we need guys in our life? maybe to chauffer...run errands and to make babies!

I am sorry for them...hahahahah!

Anonymous said...

Well you ladies may have a very good reason for your bitter comments on the creatures of Mars.
However, we have to be fair and reserve some bit of the bitterness as our Rasulullah saw is also a man. Do we need men you ask? As a matter of fact we do. In life, you need the Ying and Yang. A man completes a woman, vice versa. In a world where we have evolved to think that we can survive without the Ying and Yang, things go topsy turvy. Men go for men, and women likewise go for women. As a muslim, this shouldn't be aceepted as a norm. It disrupts the circle of life and leads to social immoralities. I suppose we need to do a check and balance. Let's review ourselves before we are too judgmental about our partners or ex-partners. Have't we done any wrong? Are we so perfect that we cannot accept a guy who is imperfect? Do we deserve a perfect guy? Finally, ask yourself what you're really looking for in a man? Make a list and perhaps if you really wanna play safe, discuss this with your partner and get him to do the same. Happiness is subjective, if fate has it that you will be without a partner, it's not the end of the world and it certainly doesn't give you the right to say that men are pathetic. Think about it.

Anonymous said...

I must agree with you that women shouldn't wait to be pursued. We have a choice in life and not just accept any Tom, Dick and Harry that comes along. Some choices we make...to be continued

Honey said...

aint my problem...

Sharifah Hassan said...

Salam to both!

I guess every Tom, Dick and Harry do have feelings but again, I am not thinking of their feelings...why should I?

and your question
~Finally, ask yourself what you're really looking for in a man

I am sorry, I would ask myself, why should I need a man?

Even with 10 thousand reasons or so...I still have to convince myself and not others whether I should be needing a man!

Please update me on that...!

Neidie94 said...

ha ha ha

lelaki melayu terakhir x pernah dgr pun dlm hidup ak!

perempeuan melayu terakhir adalah! ha ha ha >_<