Friday, December 7, 2007

Untuk Rozita


Resepi nih aku post kat hang! Pasal kalau dak confirm aku lupa...So nanti dah buat post comment!

Daging Masak Hitam

Bahan yang diperlukan:
1 kilo daging

10-15 tangkai cabai kering
~ goreng tanpa minyak sampai garing tapi jangan hitam so api kena kecil dan jangan berhenti kacau!

satu sudu makan bunga lada hitam
satu sudu makan bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 batang kecil kayu manis
3 biji buah pelaga
~ goreng/ kacau tanpa minyak sampai naik bau wangi, api kecil.

1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan jintan putih
~ goreng/kacau tanpa minyak sampai garing tapi jangan lama sangat sebab cepat hangit, api kecil.

10 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2 cm halia
1 bungkus kerisik (150 gm)
1/4 cawan kicap
gula
garam
air asam
Minyak untuk menumis

Cara:
Semua bahan yang telah digoreng dimasukkan ke dalam blender dengan bawang merah, bawang putih dan halia.

Sediakan kuali, masukkan minyak, masukkan bahan yang sudah dikisar.

Masukkan daging, renehkan sehingga pecah minyak.

Masukkan kicap, bila mendidih, masukkan kerisik, air asam, gula dan garam.

Persediaan: 20 minit
Memasak: 20 minit

Makan dengan nasi briani..pergh!! Sedap, buat pula jelatah timun dan nenas!! Kalau ada acar buah lagi ngam...

Rasa macam resepi yang kasi kat Kak Yah tu mcam tak lengkap jer...asyik diganggu dek si Bangla!

5 comments:

fauzi said...

pandai buat 'rendang tok' tak? orang Perak mesti tau..

Sharifah Hassan said...

hahahah...pandai makan baru pandai buat!!

Pak Teh said...

tolong jangan sebut "rendang tok" kat sinii.. terlioq la pulak.

Sharifah Hassan said...

Salam Pak Teh,

Aik..rendang tok kalau nak makan tak yah tunggu raya!! Pi beli daging sekilo buat jerr..kalau tak tau my mum terrer...nanti saya tanya resepi dia, pas tu saya post kat sini...minta mak teh ikut jer!!!

Boleh gitu??

fauzi said...

Betul!Rendang tok kena ada tangan tertentu yang buat..kat kampungku bila musim orang kawin waktu cuti sekolah ni memang tiap2 minggu makan rendang tok..tapi tak macam dulu sebab pakarnya dah 2 tahun meninggal..kureng la sikit 'kick' nya